Olej kokosowy

11 kwietnia 2013
 Hej Kochani !!!

 Przychodzę do was dziś z długo zamierzonym wpisem na temat oleju kokosowego. Odkryłam ten specyfik dzięki mojej znajomej i dziękuje jej teraz z całego serca , że mi to poleciła. 
 Może zacznę od napisania co to jest i skąd się bierze. Jak zapewne każdy się domyśla, olej kokosowy to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzewanie kopry twardego miąższorzechów (Cocos nucifera). Palmy kokosowej. 





cena : 17 zł w sklepie ze zdrową żywnością

Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.
Mój olej to tłoczony na zimno nie rafinowany , ponieważ pachnie przepięknie i jest najlepszy moim zdaniem. 

Jest to niesamowity produkt , który przyda nam się nie tylko w kuchni. Jego zapach jest tak piękny , że idealnie nadaję się na kosmetyk , którego zastosowanie jest ogromnie szerokie. 

Olej kokosowy możemy wykorzystać do pielęgnacji naszego ciała. Możemy go używać jako balsamu na ciało. Idealnie nawilża skórę i nadaje jej jedwabistość. 

Możemy go również nakładać na twarz. W moim przypadku sprawdza się rewelacyjnie. Jest idealny dla skóry wrażliwej, suchej i problematycznej. Bardzo ładnie łagodzi podrażnienia skóry oraz nawilża suchą skórę. Coś idealnie dla osób , mających skłonności do trądziku. Jest to naturalny produkty więc tym bardziej nadaję się na kosmetyk . 

Kolejne zastosowanie to nakładanie oleju kokosowego na włosy. Możemy go używać bezpośrednio przed myciem włosów. Np. Pół godziny przed nakładamy olej na włosy i pozostawiamy , później myjemy włosy.
Sprawdza się równie dobrze jako dodatek do różnych maseczek. Osobiście dodaję go do maseczki z oliwy z oliwek , kilku kropel cytryny i olejku rycynowego. Również sprawdził mi się przy laminacji włosów. 
Bardzo ładnie nawilża łuski włosa i sprawia , że są bardziej lśniące. Jest idealny dla osób, które mają suche, zniszczone włosy, ze skłonnością do rozdwojonych końcówek.




Można go również używać jako środka do demakijażu oczu i buzi. Wystarczy nałożyć go na wacik i przyłożyć do oka lekko pocierając. Tusz schodzi bez żadnego problemu. 


Właściwości oleju kokosowego:
- antybakteryjny
- antywirusowy
- antyseptyczny, wspomaga gojenie ran

- reguluje przemianę materii
- nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej
- wzmacnia mięsień sercowy
- nie obciąża trzustki
- łagodzi dolegliwości cukrzycowe
- odżywia skórę
- pomocny w egzemach
- spowalnia starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek
- wzmacnia włosy
- likwiduje łupież
- nie zawiera cholesterolu
- dobry dla diabetyków
- posiada neutralny zapach




Z czystym sercem mogę go polecić. Stosuję go już przeszło dwa miesiąca i jestem zachwycona.
Cena również nie jest jakaś wygórowana. Widziałam , że na allegro można go znaleźć za grosze ale i również w sklepie ze zdrową żywnością. Pamiętajcie tylko że najlepszy to z pierwszego tłoczenia. 




Dziękuje za uwagę !!!

Pozdrawiam ;-D 











SZABLON BY: PANNA VEJJS.