WEGAŃSKIE CIASTO DYNIOWE Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ / JADŁONOMIA

Hej. Sezon na dynie w pełni. Korzystam z tego jak nigdy i pichcę w kuchni przeróżne rzeczy z udziałem tego warzywa. Dziś przychodzę do Was z sprawdzonym przepisem na wegańskie ciasto dyniowe z książki Jadłonomia. Może skusicie się i wypróbujecie również.




Czas przygotowania: 5 minut przygotowań + 45 minut pieczenia. Składniki na keksówkę o długości 24 - 28 cm, ja swoje piekłam w okrągłej tortownicy ( również wyszło) :


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki przy pomocy trzepaczki. Mokre składniki odmierzyć w wysokim naczyniu blendera, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką, aksamitną emulsję. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać przy pomocy silikonowej szpatuły lub łyżki. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę oraz żurawinę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec około 40 – 50 minut do momentu aż ciasto będzie rumiane, a patyczek wbity w ciasto suchy.



Ciasto idealnie smakuje z gorącą czekoladą, herbatą czy też jako dodatek do kawy. Znikło w mgnieniu oka- więc to znak że jest pyszne i warto go upiec w domu. Ciasto nie posiada dodatków orzechów / laktozy i jajek. Jedynie co to zawiera mąkę. 

Pozdrawiam Kasia 



Prześlij komentarz
Copyright © 2014 kassiiaa.blogspot.com , Blogger